Tutorial Kevers knippen

Het maken van een blikken kever bestaat uit vier stappen.

  1. Het prepareren van het blik
  2. Het maken van het schildje
  3. Het maken van de pootjes
  4. Het opbouwen van de kever

1 Het prepareren van het Blik

BENODIGDHEDEN

STAPPEN


Vind een blik op straat.

 

Aluminium blikjes zijn het fijnste. Er zijn ook stalen.



Het blik kan je uitspoelen met warm water en ontvetten met spiritus (verdund met water). De bovenkant van het blik kan eraf worden gehaald met een blikopener. Je moet het wieltje van de opener niet op de bovenzijde zetten maar op de zijkant van het blik onder het randje. De rest knip je eraf met schaar.


1 Het maken van het schildje

BENODIGDHEDEN

Voor inspiratie en het namaken van een echte kever kan je googlen naar foto's.

STAPPEN

Bestudeer het blik en laat je leiden door de kleuren en lijnen. Vouw het blik dubbel op een interessante plek.


Niet te scherp vouwen en maar 1x anders breekt het.

BENODIGDHEDEN

Een embossingpen (pennetje met ronde kogel) kan je vervangen door de achterkant van een pen/potlood. Een vilten matje kan je vervangen door een handdoek.


STAPPEN

Knip met een fijn, scherp puntig schaartje een half ovalen vormpje uit. Niet te rond want dan bolt het blik te veel en trekt het scheluw (=gedraaid krom).



Vouw het schildje voorzichtig open.

Leg het schildje op een vilten matje. Met een embossingpen breng je extra reliëf aan.


BENODIGDHEDEN

Voor het decoreren van het blik gebruik ik permanent markers en acryl stiften. Op de foto zie je Molotow, Posca is een alternatief merk. Wil je klein beginnen? De kleur wit is een 'must have'. Ik gebruik de kleinste punt 1-2 mm.

STAPPEN

De elytra (het schildje) moet/mag gedecoreerd worden. Ik breng vaak een middellijn aan en zorg dat decoratie meer symmetrie maakt. Tegenwoordig wil ik er wel voor zorgen dat het merk nog herkenbaar blijft.



3 De pootjes maken

BENODIGDHEDEN

Ik gebruik het dikste printpapier dat door de printer kan.

STAPPEN

Leg het schildje op het papier en teken de contouren af. Druk het schildje niet plat want dan wordt de vorm voor de pootjes groter dan het schildje.


BENODIGDHEDEN

STAPPEN

Teken de pootjes en de voelsprieten. aan het lijfje. Bestudeer nog even bij een echt insect hoe die pootjes in elkaar zitten.


Snijd of knip de pootjes uit. Dat hoeft niet perse precies op de lijntjes want na het uitknippen maak je ze zwart met een marker of met acrylverf. Je ziet je getekende lijntjes dus toch niet meer.

 

Tip: breekt er wat af, spalk het stukje weer met een reepje papier aan het lijfje vast.

Voor het zwartmaken van de pootjes gebruik ik permanent markers of acryl stiften of acrylverf.



4 Het opbouwen van de kever

BENODIGDHEDEN

Ik gebruik een zuurvrije PVAC lijm Boekbinderslijm. 

STAPPEN

Is alles droog? Dan kan het geheel in elkaar gezet worden. Je kan hem bijvoorbeeld op een karton of kaart plakken. De opbouw is als volgt:

  • Karton of kaart
  • Kurkblokje
  • Pootjes
  • Kurkblokje
  • Schildje
  • Speld

Je kan lijm gebruiken tussen alle elementen, maar dat hoeft niet.

 

De speld gaat door alle elementen heen, net als bij een echt keverkastje waarin een kever is opgezet.

 


Als topping bedenk je natuurlijk nog een leuke naam voor deze nieuwe opruimer van de natuur.

Ik vind het leuk om te zien hoe mijn kevers uitvliegen. Mijn droom is dat de hele wereld verslaafd raakt aan het maken van afvalkevers. Als je er een hebt gemaakt, laat je me dat dan zien. Bijvoorbeeld via de social media. Gebruik de hashtag #elkedageenkever en tag mijn account. Of stuur me een persoonlijk bericht. (lees nog wel even de voetnoot onder aan deze pagina)



5 Voor de gevorderden

De pootjes, sprietjes en gaasvleugeltjes zijn gemaakt van een soort papier. In het begin gebruikte ik eenvoudig, wat dikker printpapier. Later ontdekte ik TYVEC. Dat is een soort plastic dat op papier lijkt. Het voordeel daarvan is dat het niet scheurt bij het knippen en snijden en dat het in allerlei kleuren geschilderd kan worden. De pootjes en sprietjes en gaasvleugeltjes worden net als bij echte opgezette insecten vastgeprikt met knoploze spelden.

Ik prik ze door een gaatje via de achterzijde van het werk en fixeer de kop met lijm. Te lange spelden knip ik af.



Noot over auteursrecht.

 

Het idee en ontwerp van deze methode, het straatjutten en rapen van straatafval, het knippen in blik waarna een insect wordt opgebouwd met papieren pootjes, een blikken schildje en een speld erdoor voor montage, is een intellectueel eigendom van Sandra Westgeest. Iedereen mag zijn eigen creativiteit loslaten op deze manier van recyclen en knutselen, echter wordt deze methode of dit idee naar mijn ontwerp ingezet voor commercieel gebruik dan wordt het auteursrecht overschreden.