Over Sandra Westgeest


Sandra Westgeest (geboren 1972), is Nederlandse en woonachtig en werkzaam in Utrecht.

 

Na een carrière in de bouwsector (1998-2015) schoolde Sandra Westgeest zichzelf om tot beeldend kunstenaar. Zij deed daarvoor onder andere een kunstopleiding AVKA (tegenwoordig MIX) te Amsterdam. Echter vooral het vele oefen en de vele uren die ze besteedt aan het knippen en plakken van blik en papier, hebben haar op het niveau gebracht waar ze nu is. 

   • In 2016 begon ze met het maken van blikken kevers voor het project #Elkedageenkever. Elke dag raapte ze minimaal één blikje van de straat en vormde dit om tot kever. Dat leverde 365 unieke exemplaren op. In die tijd waren het nog eenvoudig uitgevoerde soorten. Kevers uit het eerste uur noemt ze deze.

  • In 2017 nam ze een jaar van bezinning om uit te zoeken wat ze met haar kevers wilde gaan doen.

  • In 2018 maakte ze haar entree en startte ze zelf met het verkopen van de eerste keverkastjes.

  • In 2019 gaf ze invulling aan haar wens om te exposeren. Na een gezamenlijke tentoonstelling met drie andere insectenkunstenaars kwamen haar kevers in beeld bij een groter publiek zoals bij het Flower art Museum in Aalsmeer.

  • In 2020 werd een jaar van verkoop via galeries want ze wilde zich graag meer focussen op het maken van nieuwe en betere kunstwerken. De kevers zijn nu veel gedetailleerder en hebben veelal opgewerkte vleugels.

  • In 2021 is ze, ondanks de beperkingen die corona met zich meebracht, blijven maken. De kevers en insecten blijft ze fascinerend vinden. Ook het aankomende jaar zal ze er nog niet mee stoppen. Er zijn nog zoveel unieke exemplaren om te ontdekken en te maken.

  • In 2022 is ze opzoek gegaan naar verbreding. Ze wilde graag een nieuwe uitvinding doen. Een nieuw project bedenken. Toen na een half jaar zoeken ze nog niets had bedacht, heeft ze besloten om het dichtbij zichzelf te houden. Het moest knippen blijven en wel in papier en het moest kleurig zijn, iets waar je blij van wordt. Zo besloot ze om gewoon maar weer te beginnen met iets en we elke dag. Daar ontstond het project #Pelgrimsblad en #Tulpmania. Twee projecten waaraan ze tot en met in 2023 aan zal werken.

  • In 2023 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd in Nederland. De bron van het materiaal voor de kevers zal opdrogen. Dat betekent dat Sandra haar focus zal gaan verleggen. Ze wil in dit jaar nog even knallen. Heel veel verkoopexposities voor de kevers. Na 7 jaar is het tijd voor 7 nieuwe vette jaren in een ander projecten zoals bijvoorbeeld #Tulpenmanie, #Pelgrimsblad #project6handshakes.