Elke Dag Een Kever

Gewoon elke dag een stukje afval oprapen van de straat. Zo begon Sandra Westgeest met haar project Elke Dag Een Kever (#elkedageenkever). "Dat ruimt op en je wordt er blij van!" zegt ze. De insecten die ze maakt geeft ze net als echte insecten een latijnse naam. Haar verzonnen naam verklapt de bron van inspiratie. Met een keverkastje heb een hedendaags kunstwerk in handen die je net als Darwin aan je wunderkammer of rariteitenkabinet kunt toevoegen. Zo kun je aan je vrienden laten zien wat je mooi en belangrijk vindt. En zo hoopt Sandra Westgeest dat haar keverkastjes je zullen helpen herinneren om zo nu en dan een stapje 'slower' (langzamer) te gaan zodat je kan blijven genieten van het kleine, lokale, handgemaakte en ogenschijnlijk waardeloze materiaal.


Over Sandra Westgeest

 

Sandra Westgeest (geboren 1972),

is Nederlandse en woonachtig en werkzaam in Utrecht.

 

Na een carrière in de bouwsector (1998-2015) schoolde Sandra Westgeest zichzelf om tot beeldend kunstenaar. Zij deed daarvoor onder andere een kunstopleiding AVKA (tegenwoordig MIX) te Amsterdam. Echter vooral het vele oefen en de vele uren die ze besteedt aan het knippen en plakken van blik en papier, hebben haar op het niveau gebracht waar ze nu is. 


In 2016 begon ze met het maken van elke dag een kever. Elke dag raapte ze minimaal 1 blikje van de straat en vormde dit om tot kever. Dat leverde 365 unieke exemplaren op. In die tijd waren het nog eenvoudig uitgevoerde soorten. Kevers uit het eerste uur noemt ze deze.

In 2017 nam ze een jaar van bezinning om uit te zoeken wat ze met haar kevers wilde gaan doen.

In 2018 maakte ze haar entree en startte ze zelf met het verkopen van de eerste keverkastjes.

In 2019 gaf ze invulling aan haar wens om te exposeren. Na een gezamenlijke tentoonstelling met drie andere insectenkunstenaars kwamen haar kevers in beeld bij een groter publiek zoals bij het Flower art Museum in Aalsmeer.

In 2020 werd een jaar van verkoop via galeries want ze wilde zich graag meer focussen op het maken van nieuwe en betere kunstwerken. De kevers zijn nu veel gedetailleerder en hebben veelal opgewerkte vleugels.

In 2021 is ze, ondanks de beperkingen die corona met zich meebracht, blijven maken. De kevers en insecten blijft ze fascinerend vinden. Ook het aankomende jaar zal ze er nog niet mee stoppen. Er zijn nog zoveel unieke exemplaren om te ontdekken en te maken.

Het jaar na 2022? Dat weet ze nog niet. Haar bron van materiaal zal opdrogen omdat er eind 2022 statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. De overvloed op lokaal niveau is dan voorbij. "Wellicht ga ik dan global," denkt Sandra Westgeest hardop.