If things grow wrong

Museum De Lakenhal in Leiden schrijft een Open call uit en ik heb een idee. Een idee voor de tentoonstelling If Things Grow Wrong.

WAT

Beeldend werk - een installatie.

Titel 'Elke dag een kever'.

120 blikjes van Coca cola, Heineken, Redbull enz. op de vloer.

245 uit blik geknipte kevers en insecten op de muur.

Elke dag van de tentoonstelling van 3 september tm 9 januari transformeert 1 blik van de vloer in een kever of insect op de muur.

'Elke dag een kever' is een project waaraan ik al jaren werk. Elke dag vorm ik een stuk zwerfafval om tot een kever of insect. Het project verbeeldt de veelheid; de veelheid in overvloed maar ook de veelheid in iets met z'n allen samen veranderen door elke dag een klein stapje te zetten. Wat we van mijn project kunnen leren is dat als je elke dag iets doet, je een revolutionaire beweging kunt veroorzaken. Een verandering en een vaardigheid waarvan ik als mens weer blij en trots wordt. Waardoor ik weer ben gaan genieten van het kleine, lokale, handgemaakte en ogenschijnlijk waardeloze materiaal en zo weer bewustere keuzes ben gaan maken en nu beter weet wat ik door mijn consumeren voor anderen achterlaat.


HET VERHAAL HIERBIJ

When things grow wrong

Waar het mis gaat is waar we in een wereld van overvloed geen waarde meer hechten aan ogenschijnlijk waardeloze materiaal. Achteloos wordt het gedegradeerd tot afval. We kunnen er niet meer voor zorgen en willen er zo snel mogelijk van af. Zo mogelijk belandt het in de natuur en op straat als zwerfafval.

In 2016 ging ik een stapje langzamer. Ik kreeg oog voor het zwerfafval, ergerde me eraan, maar verwonderde me ook over de schoonheid van de glimmende blikjes. Al snel verzamelde ik er meer dan honderd. Gigantische hoeveelheden zijn het die ik in mijn eigen omgeving vind. Uit liefde voor materiaal en de drang die ik heb om te creëren, bewaarde ik het blik en begon er in te knippen. Zo ontstond de eerste kever. Weliswaar per ongeluk maar niet zonder betekenis. Kevers zijn veelal opruimers van de natuur en in de mythologie staat de kever symbool voor nieuw begin. Zullen we met zijn alle eens beginnen.... om een betere wereld achter te laten? Zullen we eens beginnen met wat langzamer te gaan om weer waardering te krijgen voor alles wat er al is? Zullen we eens beginnen met bewuster consumeren en zo de impact op het milieu zo klein mogelijk laten zijn?


OVER MIJ

Ruim 5 jaar geleden begon ik in het klein, alleen voor mezelf aan dit project. In de jaren erna heb ik me bekwaamd als kunstenaar en heb ik mijn techniek en vaardigheid verbeterd. De werken die ik nu maak zijn verfijnd en galeriewaardig. Op verschillende nationale en internationale podia worden mijn keverkastjes goed ontvangen en is het publiek altijd verrast en enthousiast. U vindt meer informatie op mijn website www.sandrawestgeest.nl. In social media ben ik ook actief: 


REALISATIE

De 245 insecten kan ik vervaardigen in de periode van nu tot 3 september. Het verzamelen van 120 verschillende blikjes is geen probleem. De insecten zie ik op een groot paneel geprikt. Direct in de muur is, i.v.m. schade aan het stucwerk, waarschijnlijk geen optie. De kosten zullen gaan zitten in het vervaardigen van het paneel, het transport, het verzenden van de insecten, het inrichten van de tentoonstelling en het schrijven tekst. Slechts zeer weinig materiaal gebruik ik om de kevers te vervaardigen. In de periode van 3 september tot 9 januari vervaardig ik elke dag een nieuw insect. Ik woon in Utrecht, Leiden is te ver weg om elke dag op en neer te bereizen voor het veranderen van de installatie. Er is dus iemand in uw museum nodig die dagelijks een blikje uit de installatie weghaalt en het nieuwe insect in de muur prikt. Ik zal wekelijks de nieuwe insecten opsturen, een dag of 7 vooruit, voordat de wisseling in de installatie plaats moet vinden.


GROTER PLAN

Mijn droom is dat heel veel mensen gaan helpen met rapen en maken. De impact is pas echt gigantisch als we het publiek vragen mee te helpen aan het bouwen van de installatie in uw tentoonstelling. Het knippen van kevers is een eenvoudige techniek. Ook kinderen kunnen het. Op mijn website plaatste ik recentelijk een tutorial. Ik stel me voor dat we deze verbeteren en er een filmpje bij maken.