#Tulpenmanie


In het Flower art museum te Aalsmeer presenteer ik een installatie van gouden tulpen.

De show is te zien van 1 oktober tm 14 januarie 2024

 

Tulpenmanie, dit is mijn verhaal.

 

Gouden Tulpen, een levendige handel in tulpenbollen aan het begin van de 17e eeuw, maniakale, koortsachtige speculatie, prijzen gaan sky high. Op een veiling in 1637 wisselde één bol van eigenaar voor een prijs die gelijk staat aan een tienvoud van het jaarsalaris van een ervaren ambachtsman.

En toen, ‘KABOOM’! De bollenbubbel knapte. Een waar virus was het; de koortsachtige wens om het zeldzame, het zeldzaamste, het aller zeldzaamste - koste wat kost te bezitten, want - dat is het geld waard. We leiden en lijden aan de Tulpenmanie, heden ten dage nog steeds.

 

Met deze woorden in gedachte werkte ik aan een serie gouden tulpen en bollen. Tijdens het maakproces kreeg ik het schaamrood op mijn kaken. Ik gebruik 23 ¾ karaats bladgoud. Maar: Bestaat er wel eerlijk goud? Van wie waren die handen die dit goud gedolven hebben? Hoe waren de arbeidsomstandigheden? Is het wel nodig om echt bladgoud te gebruiken? Wat voegt het toe? Wordt het daarmee bijzonderder? Is die rode ondergrond kleur niet ook heel mooi? Het is een prachtig materiaal toch? De glans is niet te glimmend. De kleur is niet te goud, als in de zin van nep. Ik besluit te kiezen voor het dure goedje. Ik denk dat de gouden tulpen juist in deze hoedanigheid kunnen helpen herinneren de schoonheid te blijven waarderen in het kleine. Ze helpen je om regelmatig een stapje langzamer te gaan, zodat je eens om kan kijken naar de eenvoudige arbeider die misschien wel schitterend werk verricht, zodat je je eens verwonderd over dat ogenschijnlijk waardeloze materiaal dat je wilde weggooien en waar nog zoveel mee kan. Ze helpen je herinneren om elke dag een beetje wijzer en bewuster te worden. En dat kleine beetje hulp kunnen we heel goed gebruiken.


De tulpen zijn nu te zien in het flower art museum. 34 tulpen van 30 cm en 8 tulpen van 80 cm. Deze installatie is te koop, ook per stuk. En natuurlijk zullen ze ook nog op tournee gaan. Ik maak maximaal 100 tulpen met bladgoud. Dus mocht je interesse hebben, geef dit dan snel bij mij aan. Ik kan je op de hoogte houden over het beschikbare aantal.


Tulpenmanie

ongeveer 30cm hoog

 

De uit Tyvek gesneden tulp is te bevestigen op etalagespelden of kleine speld-dunne spijkertjes.

De tulp is voorzien van 23 karaats bladgoud. Of

vraagt u zich net als ik af wat goud nu eigenlijk toevoegt en neemt u dus net zo lief de rode, die al af is in zijn 'onderkleur'.

Voor de prijs verwijs ik naar het overzicht met beschikbare werken in mijn atelier.

De tulp wordt geleverd in een A4 kartonnen doos met magneet sluiting. Inhoud:

tulp gelegd tussen rood vloeipapier, beschrijving tulpenmanie, prijskaartje, zakje met speld-dunne spijkertjes.

De tulp speld/spijker je in het stucwerk van de muur.